Thermo hygrograaf

Dit instrument registreert op het grafiekpapier van een zeven dagen trommel zowel de temperatuur in graden Celsius als de luchtvochtigheid in procenten uitgezet tegen de tijd in uren en dagen.
De thermo-hygrograaf tekent de temperatuur in ˚C en de vochtigheid in procenten met twee afzonderlijke pennen op een rol papier. Deze rol beweegt zich voort door een klokmechanisme. In één week tijd draait deze volledig rond. Zo wordt voor ieder uur van de dag de thermometerstand en de luchtvochtigheidgraad genoteerd.
De thermometernaald is verbonden met een spriraal van bimetaal, dat bestaat aan elkaar gehechte bladen uit verschillend metaal. Deze metalen zetten uit bij verschillende temperaturen. Deze veer zal opkrullen of opengaan volgens de omringende temperatuur.
Hij meet de temperatuur van - 20˚c tot +40˚C.
De hygrometer bestaat uit een gevoelige draad uit speciale stof vervaardig, vaak een mensen- of paardenhaar of een bundel van de haren. Deze zullen uitzetten door de omringende vochtigheid of damp en zal krimpen bij droogte. Hij meet het vocht van 0% tot 100%.