Weerboeken/dvd's

Hieronder vindt U een overzicht van mijn verzameling weerboeken en dvd's.
Inmiddels bestaat mijn verzameling uit meer dan 70 boeken.

De boeken staan gerangschikt op jaar van uitgave. De nieuwste boeken staan bovenaan. De boeken dateren van 1927 t/m 2020.

Onder de boeken vindt U het overzicht van mijn weer dvd's.

Weerboeken

Enkhuizer Almanak 2020. 425ste jaargang, Enkhuizer Almanak B.V., 2019

Boordevol informatie voor het hele jaar!
een greep uit de inhoud:

 • De weersvoorspellingen
 • Hoogwaterstanden: Zeeuwse wateren, Hollandse kust en de Wadden
 • Veel wijsheden en wetenswaardigheden, verhaaltjes en grapjes
 • Uitgebreid kalender gedeelte met opgave van de feest- treur- en devotiedagen
 • Markten, kermissen, festivals en evenementen per provincie
Extreem weer. 50 dingen die je moet weten, Anna Claybourne 2018

 

Ontdek  hoe het weer werkt en wat er gebeurt als het weer extreem wordt!

 Hoe ontstaan de seizoenen? En wat zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde? Lees alles over bijzondere weersverschijnslen: van hittegolven en ijsstormen tot dierenregens en tornado's.

 Dit boek staat vol met weetjes, infographics en indrukwekkende foto's over het extreme weer op aarde.

Dat hadden ze niet voorspeld!  Wat weten we over het weer, William Huizinga 2017

Een dagje aan het strand, een barbecue met familie of vrienden of een sprookjesachtig huwelijk: alles valt of staat met het weer. We horen over het weer op televisie, lezen erover in de krant en houden er dagelijks rekening mee. De uitspraak ‘niets is zo veranderlijk als het weer’ kent en onderschrijft iedereen.
Maar wat is het weer eigenlijk? Hoewel we er allemaal van afhankelijk zijn, weten de meeste mensen er, vreemd genoeg, toch maar weinig vanaf. Wist je bijvoorbeeld dat het weer niet hetzelfde is als het klimaat? Of hoe het komt dat dezelfde temperatuur voor de een warmer kan voelen dan voor de ander? En dat de wolken geslachten hebben?
In dit boek neemt weerman William Huizinga ons mee in de raadselachtige wereld van het weer. Hij legt ons uit wat het weer nou precies is en toont ons de grootste misverstanden die erover bestaan. De weersverschijnselen waar iedereen, soms tegen wil en dank, bekend mee is, worden besproken en verklaard. Zo leren we dankzij dit boek eindelijk alles wat we moeten weten over het weer en zien we hoe het van invloed  is op ons aller levens.

15 miljoen graden, wat de zon voor ons betekent (oorspronkelijke titel 15 Million Degrees), Lucie Green 2016

4,6 miljard jaar oud
150 miljoen kilometer van ons verwijderd
15 miljoen graden in de kern.

Het complete verhaal over de zon.
Het licht van de zon doet er 8 minuten over om de afstand naar de aarde te overbruggen. Daar gaat een reis van honderdduizenden in het inwendige van de zon aan vooraf. Wat gebeurt er daarbinnen? Wat zijn licht en warmte eigenlijk? Hoe worden die door de zon geproduceerd? 15 miljoen graden is een verbazingwekkende en leerzame reis van het centrum van de zon via haar oppervlak naar de aarde, waar het zonlicht ons in staat stelt om dit te lezen.
Sterrenkundige Luce Green vertelt hoe de zon werkt (en klinkt), laat ons kennismaken met het meest recente zonneonderzoek en maakt duidelijk hoe verwoestend zonnestormen voor onze planeet kunnen zijn.
15 miljoen graden is het meest actuele populair-wetenschappelijk boek over de zon. Een fascinerend verhaal over een onstuimige ster die de krachtigste explosies in het zonnestelsel produceert.

Meteorologie & Oceanografie voor de zeevaart. C.J. van der Ham, S.G. Korevaar, W.D. Moens en P.C. Stijnman
Primair bedoeld als leidraad bij de lessen meteorologie en oceanografie op de Hogere Zeevaartscholen en als voorbereiding voor de zeevaartexamens, is het boek door zijn brede basis tevens een naslagwerk voor zeevarenden en een gebruiksboek voor zeezeilers.

Voor een reeks van jaren zal dit handboek voor het onderwijs en de zeevaart als een betrouwbare gids kunnen dienen voor opleiding en praktijk.

In dit boek komen de volgende belangrijke onderwerpen uitgebreid aan bod:

 • Samenstelling en opbouw van de dampkring
 • Natuurkunde van de atmosfeer
 • Luchtsoorten en fronten
 • Bovenlucht
 • Weersystemen
 • Klimatologie
 • Tropische cyclonen
 • Oceanografie
 • Optische en elektrische verschijnselen in de atmosfeer
 • Meteorologie in de praktijk
Het weer in kaart. Handboek voor toer- en wedstrijdzeilers,  Henk Huizinga 2016

Dit boek is bedoeld voor de moderne toer- of wedstrijdzeiler, die graag optimaal geïnformeerd wil zijn over de huidige en toekomstige weersontwikkelingen rond zijn of haar schip. De belangrijkste informatiebron daarbij is nog altijd de weerkaart.

Meteoroloog Henk Huizinga legt in Het weer in kaart uit wat de weerkaart allemaal te vertellen heeft. Zodoende kunnen zeilers zelf een weloverwogen analyse maken over het huidige en toekomstige weer – en voorgenomen vaarplannen tijdig bijstellen. Met Het weer in kaart kan elke zeiler het hoogste rendement uit de weersinformatie halen, of het nu het winnen van een zeilwedstrijd is of gewoon veilig aankomen in de volgende haven.

Praktijkboek fotografie weer nacht & natuurverschijnselen , Karin Broekhuijsen, Peter den Hartog, Rob Luijks en Johan van de Wielen 2016
Regenbogen, hevige sneeuwbuien, intens zonsondergangen, donder en bliksem vaak een reden om naar de camera te grijpen. Prachtige verschijnselen die spectaculaire beelden kunnen opleveren. Kit boek geeft je de achtergronden om hier zelf aansprekende foto’s van te maken.

’s Nachts zijn er talloze andere mogelijkheden en fotografische uitdagingen: nachtelijke landschappen, startrails, noorderlicht, bliksem, maan, sterren en planeten.

Het Praktijkboek fotografie: weer, nacht & natuurverschijnselen zet alles op een rij een beschrijft voor tientallen verschillende verschijnselen het ontstaan ervan, wat je nodig hebt om ze te fotograferen, welke camera-instellingen de beste resultaten opleveren en welke hulpmiddelen onmisbaar zijn, aangevuld met praktische tips.

De honderden foto’s in het boek zijn een grote bron van inspiratie om er zelf op uit te trekken.

Kennis Compact, De Aarde *Zeeën*Continenten*Heelal , Contmedia GmbH 2013

Hoe  zijn de continenten ontstaan? Wat is eigenlijk het broeikaseffect? Waarom gaat onweer altijd gepaard met bliksem en donder?
Op deze en veel andere vragen over het thema aarde vinden geïnteresseerde kinderen en jeugdigen in dit boek uitgebreide antwoorden. Alle geologische, geografische, klimatologische en kosmische samenhangen – van het binnenste van de aarde en de aardoppervlakte tot aan de atmosfeer en het heelal – worden beschreven.
Daarnaast worden veel wetenschappers en fascinerende feiten uit de wetenschap over onze blauwe planeet in begrijpelijke taal uitgelegd.
Talloze schitterende foto’s en kleurenillustraties geven uitleg over windrichtingen , wolken en onweer en maken zelfs ingewikkelde vraagstukken begrijpelijk.

Aan de knoppen van het klimaat. Het hele verhaal over de opwarming van de aarde, Bert Amesz 2012

Eindelijk een boek over klimaatverandering dat voor iedereen begrijpelijk is!

Op een aansprekende en toegankelijke wijze maakt dit boek een rondreis door de intrigerende wereld van de klimaatwetenschap. Bert Amesz neemt u mee van het heden naar het verleden, om te eindigen in de toekomst.

 •        Alle factoren die van invloed zijn op het    klimaat komen aan bod, menselijke en natuurlijke
 •        Klimaatprocessen worden inzichtelijk beschreven en  duidelijk geïllustreerd aan de hand van heldere infographics
 •        Met antwoorden op veel gestelde vragen als:
 •        Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de mondiale opwarming?
 •        Zijn de gevolgen werkelijk zo desastreus als ons wordt voorgehouden?
 •        Wordt Nederland bedreigd door de stijgende zeespiegel?
 •        Hoe moeten wij omgaan met klimaatverandering?
 •       Wat is de zin en onzin van klimaatbeleid?
Weer, de Delftsblauwe tegelwijshedenreeks, De Boekenmakers 2012

Het weer is het veiligste gespreksonderwerp van Nederland en misschien wel van  de wereld. En we praten er graag over. Het is altijd te koud, te nat, te heet, te klam of te winderig. We weten het altijd beter dan de weerman.
Voor iedere dag van het jaar is er wel een weerspreuk.
De Nederlanders en hun weer: in dit boekje vind je zo'n 100 passende wijsheden voor iedere dag.
Leuk ter inspiratie of om cadeau te geven.

Alles over ijs, Baukje Brugman, Fred Geers en Jolien Langejan 2012

Zodra het kwik een paar dagen onder nul blijft en de winter lijkt te zijn aangebroken, breekt de gekte los in Nederland. Ondanks dat Nederland geen winters klimaat kent, is ons land het grootste schaatsland ter wereld. Geen ander land telt zoveel kunstijsbanen en toertochten als Nederland. Wat de bron van die diepgewortelde liefde voor ijs en schaatsen? Wat heeft Nederland met ijs? En waarom laat het geen Hollander onverschillig als de geruchten over een mogelijke Elfstedentocht weer op gang komen?

 In Alles over ijs wordt de relatie tussen Nederland en ijs uitgebreid beschreven: het ontstaan van ijs als natuurverschijnsel, ons klimaat en de geschiedenis van de zogenoemde ‘kleine ijstijd’ en de invloed van ijs op beeldende kunst en literatuur en poëzie.
Ook wordt het fenomeen natuurijs en de opkomst van het toerschaatsen en wedstrijdschaatsen in beeld gebracht, en het plezier én risico’s die met schaatsen op natuurijs gepaard gaan. Ervaren schaatsers vertellen over hun band met het ijs. En natuurlijk ontbreekt de Tocht der Tochten niet: de totstandkoming van de eerste Elfstedentocht in 1909, het jagen op ijsdikten, het afzien en het volksspektakel dat de Elfstedentocht is geworden.

 Alles over ijs is een oer-Hollands winters lees en bladerboek, voor iedereen die van ijs en van schaatsen houdt.

Alles over het weer (oorspronkelijke titel Weather), Brian Cosgove 2012

De beste verhalenverteller op onze aarde is de natuur.
Ontroerende verhalen die fascineren, soms een glimlach op je gezicht te toveren, soms je hart doen breken.

Alles over het weer
Waarom is het weerbericht zo vaak fout? Hoe ontstaan wolken en wat is er dodelijker: bliksem, regen of hagel?

Alles over het weer neemt je mee op een wervelwind langs de omstuimige atmosfeer van de aarde. Het laat de krachten zien die een dag helder of bewolkt maken.
Van orkan tot hittegolf, het weer is het meest bestudeerde fenomeen van de natuur en blijft ons fascineren.

De Bosatlas van het klimaat, KNMI 2011
 
Het klimaat van Nederland in kaart en beeld tijdvak 1981-2010
 •         Bouwstenen van het klimaat
 •         Temperatuur
 •         Neerslag en verdamping
 •         Zon, vocht en mist
 •         Luchtdruk en wind
 •         Sneeuw, hagel en ijzel
 

Maritieme meteorologie, H.W. Huizinga en J.A.M. Brouwer 2011

 •  De aarde
 • Straling
 • Atmosfeer
 • Waterdamp
 • Atmosferische processen
 • Stabiliteit van de atmosfeer
 • Wolken
 • Wind
 • Druksystemen
 • Luchtsoorten en fronten
 • Algemene circulatie
 • Oceanografie
 • Communicatie en praktijk
Extreem weer! Een canon van weergaloze winters & zinderden zomers, hagel & hozen, stormen & watersnoden, Jan Buisman 2011

 

Het weer houdt ons bezig.

Elke dag, als we de deur uit gaan. Maar ook op lange termijn: hoe gaat het met ons klimaat?

Jan Buisman is nationaal en internationaal dé kenner van ons historische weer.

In Extreem weer! Passeren een kleine honderd extreme weerjaren de revue, van het grote zonnejaar van 1540 tot de twee witte Kersten van 2009 en 2010.

Het boek is rijk geïllustreerd met meer dan 400 afbeeldingen, waarvan 250 in kleur. Een groot aantal kaarten en grafieken verhelderen de tekst, terwijl de uitvoerige bijlagen een groot aantal weergegevens op een rij zetten.

Het kalender weerspreukenboek met meer dan 3000 weerweetjes, Gerard Verbeek 2011

Het ontstaan van weer- en kalenderspreuken gaat vele eeuwen terug. Onze voorouders waren volledig afhankelijk van het weer en hielden het dan ook nauwkeurig in de gaten.
Hun observaties goten ze in volkse versjes, die makkelijk in het geheugen blijven hangen.

In sommige n van die versjes zit zeker een grond van waarheid en je kunt ze gebruiken om het weer te voorspellen. De meeste zijn echter vooral van belang vanuit folkloristisch en linguïstisch oogpunt. Weerspreuken geven namelijk een beeld van het leven, het geloof en het taalgebruik van onze voorouders.

In dit boek krijg je dagelijks een nieuwe portie weer- en kalenderspreuken. De spreuken worden afgewisseld met boeiende weetjes over het weer en het ontstaan van kalenders. Met voorwoord van Frank Deboosere.

Storm. Kijk naar de lucht en voorspel zelf de storm (oorspronkelijke titel Instant Storm Forecasting), Alan Watts 2010

Word niet verrast door een storm!Dramatische foto’s van wolkenformaties helpen de lezer het weer te voorspellen. In heldere taal geeft Alan Watts aan onder welke omstandigheden storm en ander heel slecht weer te verwachten  is. Hoe bouwt een storm zich op? Hoe kunnen we zo snel mogelijk inschatten hoe erg het gaat worden? In dit boek komen alle ernstige vormen van slecht weer aan de orde: de stormdepressie, de orkaan, de tornado en de windhoos, plus bijbehorende verschijnselen als onweer en bliksem, lawines, hagel zandstormen en stormvloeden.

Onze keuze. Een actieplan om het klimaat te redden (oorspronkelijke titel Our Choice. A Plan to Solve the Climate Crisis), Al Gore 2009

Het is inmiddels overduidelijk dat we genoeg instrumenten in handen hebben om 3 of 4 klimaatcrisis op te lossen- en we hebben er maar 1. Het enige wat ontbreekt is de collectieve wil.

Feitelijk biedt de klimaatcrisis een ongeëvenaarde gelegenheid om veel hardnekkige, lange tijd veronachtzaamde oorzaken van lijden en ellende eens en voor altijd doeltreffend aan te pakken en de vooruitzichten van toekomstige generaties op een gezonder en welvarender bestaan te verbeteren, zodat elke volgende generatie een grotere kans op succes krijgt bij het nastreven van geluk.

Onze keuze is geschreven om de effectiefste oplossingen bij elkaar te brengen die nu te vinden zijn en die gezamenlijk een eind aan deze crisis zullen maken. Mijn bedoeling is om het onderwerp zoveel mogelijk van politieke lading te ontdoen en om lezers aan te sporen om in actie te komen – niet alleen als individuele personen, maar als deelnemers in politieke processen waarmee elk land, en de wereld in haar geheel, de keuze maakt waar we gesteld worden.

Een oud-Afrikaans spreekwoord zegt: ‘Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen’.
Wij moeten ver gaan – en snel ook.

Wij kunnen iets doen aan de klimaatcrisis. Dat zal niet makkelijk worden, maar als we ervoor kiezen een einde te maken aan de crisis, twijfel ik er volstrekt niet aan dat dit kan en zal lukken.

Hollandse wolkenluchten. Een onvergelijkbaar schouwspel, Harry Otten, Grieta Spannenburg, Reinout van den Born, Tom van de Spek e.a. 2009

Kleuren en vormen in de lucht zijn een met niets te vergelijken schouwspel. Witblauwe wolken, torenhoge cumuluswolken, mooie patronen of juist rommelige, dreigende of mysterieuze luchten. Er is een enorme variatie mogelijk, elke dag opnieuw. Een Hollands landschap is niet compleet zonder de wolken erboven. De oude meesterschilders hadden er al oog voor en ook talkrijke schrijvers raakten erdoor geïnspireerd.
Dit boek beschrijft en toont de rijkdom en diversiteit van Hollandse wolkenluchten in alle denkbare vormen: in de kunst, de literatuur, de poëzie en de meteorologie.

Wolken werden tot nu vooral geclassificeerd op hoogte. In dit boek is gekozen voor een nieuwe benadering: van licht naar donker en dat levert verrassende doorkijkjes op. In het licht en donker zijn er talloze gradaties en onze ogen passen zich met een enorme soepelheid aan. Er is gekeken door het oog van de leek, maar ook dat van de schilder en de piloot.

Door de beschrijving van de grootsheid van licht en kleur én de schitterende fotografie kan dit boek met recht het ultieme Hollandse-wolkenluchtboek genoemd worden!

Weersverschijnselen. Wonderen van het weer gezien vanaf de ruimte en aarde (oorspronkelijke titel Weather World), Gordon Higins 2009

Is er een onderwerp dat vaker besproken wordt dan het weer? Toch werpt dit boek een nieuw en intrigerend licht op dit al zo uitgebakken onderwerp. Met grote visuele kracht en schoonheid toont het de waaier aan verschijnselen die het weer vertoont, gedeeltelijk gezien vanaf de aarde maar vooral met een schat aan spectaculaire ruimtebeelden. Daarnaast bevat het gegevens over het ontstaan, het voorkomen en de gevolgen van allerlei soorten weer.
Een combinatie van visuele pracht en boeiende informatie!

Weer (oorspronkelijke titel Eyewitness Companions-Weather), Ross Reynolds 2009

De toekomst, wat gebeurt er met onze planeet, en welke klimaatveranderingen staan ons te wachten?

Weersverwachtingen, een complete gids voor het zelf waarnemen en voorspellen van het weer, met uitleg over de gebruikte technologie.

Weer en klimaatsoorten, een uitgebreide catalogus toont de verschillende weersverschijnselen, en een overzicht van klimaatsoorten legt uit waar en waardoor deze ontstaan.

Piet Paulusma weeralmanak 2009. De vier seizoenen volgens de populairste weerman van Nederland , Noor Feije, Piet Paulusma en John Havinga 2008
Wie Paulusma onverhoopt niet kent, heeft ongetwijfeld weleens zijn lijfspreuk gehoord: ‘Oant moarn, tot morgen’. Met deze woorden sluit Piet sinds jaren zijn dagelijkse weerbericht af. De populaire weerman is graag geziene gast in het hele land en menigeen wacht beoordeling van het barbecue-, terras- of watersportweer af alvorens plannen te maken.
In de Piet Paulusma weeralmanak 2009 volgt Piet het weer door de vier seizoenen. Naast het typische weerbeeld voor winter, lente, zomer of herfst, staan er in de almanak tips, weetjes en statistieken en wordt er stilgestaan bij evenementen en feestdagen.
 • Het weerbeeld per seizoen verklaard
 • Statistieken en records
 • Evenementen en feestdagen
Het weerlogboek, voor een periode van 3 jaar (oorspronkelijke titel Weather Watcher's 3-Years Log Book), Royal Meteorological Society 2008

Het observeren van het weer is een hobby die nooit verveelt en die een nieuwe betekenis heeft gekregen als gevolg van het wereldwijde broeikaseffect. Nu kunt u zelf ontdekken of het voorjaar echt elk jaar eerder komt, en of deze zomer echt heter is dan die van vorig jaar.

In dit logboek kunt u uw dagelijkse waarnemingen – zo gedetailleerd als u dat wilt – vastleggen, met als doel de weerpatronen over een periode van drie jaar te vergelijken.

Dit fraaie logboek bevat een schat aan feiten, cijfers en informatie. Het vertelt u onder meer hoe u het weer kunt observeren en meten, hoe u de wolkensoorten kunt onderscheiden en hoe ze ontstaan. Daarnaast komen nog tal van andere weerfenomenen aan bod.

Het weer, natuurkrachten die onze wereld vormen, Julie Lloyd 2008

Het weer onthult mysteries van atmosferische verschijnselen, van halo’s tot wervels stormen, en van parheliën tot supercellen. Het beschrijft de geschiedenis van de weersvoorspelling en verklaart de moderne meteorologische methodes. Bovendien behandelt dit boek het onderwerp klimaatverandering, dat de laatste jaren hoog op de politieke agenda staat, en probeert het antwoord te geven op een aantal brandende vragen. Zoals de vraag in hoeverre de mens verantwoordelijk is voor het feit dat 19 van de 20 heetste jaren in de geschiedenis van het weer zich na 1980 hebben voorgedaan. En is het, zelfs als de uitstoot van kooldioxide vanaf nu drastisch zou worden beperkt, misschien niet al te laat om het tij te keren.

Het weer begrijpen en  voorspellen. Stralende zon, mist of stortbuien? Maak uw eigen weersvoorspellingen! (oospronkelijke titel Wissen, wie das Wetter wird, Claus Kleidel 2008

Het weer is ongetwijfeld het populairste gespreksonderwerp van de dag. Het heeft dan ook veel invloed op ons dagelijks leven. Wat trek ik aan vandaag? Neem ik de fiets of toch maar de auto? Moet de paraplu mee als ik ga wandelen, of liever een zonnebril?
Deze weergids al u helpen om al deze vragen voortaan gemakklijk te beantwoorden. U krijft inzicht in de weersomstandigheden aan de hand van uw eigen observaties. De wolken, de wind, maar ook de planten en dieren geven betrouwbare informatie die u in staat stellen zelf weersvoorspellingen te doen. Zo weet u elke dag wat u aan moet trekken.

Winters van toen. Echte winters van de vorige eeuw, Harry Otten, Reinout van den Born en Tom van der Spek 2008

Zo aantrekkelijk zijn de winters van weleer…

Wie herinnert zich nog winters met ijsbloemen op de ramen? Koek-en zopies met hete snert?

En dat er auto’s reden op het bevroren IJsselmeer?

Krijgen we nog van die heerlijke, lange koude winters met veel sneeuw of zijn ze tot herinnering geworden?

In Winters van toen kan de liefhebber meegenieten van die typische sfeer van weleer. Het boek brengt de echte winters van vroeger in alle aspecten weer tot leven.

Ontdek het weer op onze planeet. Leer alles over tornado's, bliksem en nog veel meer, Louise Spilsbury 2008
Ontdek het weer op onze planeet vertelt je álles over het weer en klimaat op aarde. Het staat boordevol boeiende informatie en fascinerende feiten.
Ontdek de antwoorden op vragen als:·        
 • Waarom draait een tornado?·        
 • Waar zijn de warmste en koudste plekken op aarde?      
 • Hoe beïnvloeden mensen het klimaat        
 • Waarom houden dieren een winterslaap?
……… en nog heel veel meer!
Logboek weer. Praktische leidraad voor eigen meteorologische waarnemingen en weersvoorspellingen (oorspronkelijke titel Weather Tracker), Leslie Alan Horvitz 2007

Het Logboek weer is een onmisbaar naslagwerk én praktisch hulpmiddel voor iedereen die zich interesseert in het weer. Het laat zien hoe complex het klimaat is en wat ‘weer’ nu eigenlijk is. Het leert wat de beste manier is om het weer te observeren en biedt de ruimte om eigen observaties te noteren. Bovendien leert u het weer voorspellen!

 • Met meer dan 60 weerkaarten en grafieken      voor het maken en interpreteren van eigen observaties en weerrapporten.
 • Deskundig advies over de benodigde apparatuur voor observatie van het weer, van regen en temperatuur tot windkracht en luchtdruk.
 • Uitleg over het maken van weersverwachtingen op korte en lange termijn
 • Inclusief uniek weerlogboek voor het overzichtelijk vastleggen van eigen gegevens.
Onder de wolken. Hollandse luchten, George Burggraaf 2007

Tot ver over de grenzen zijn ze een begrip: de Nederlandse wolkenluchten. Een horizon met rozerode sluierbewolking, een dreigende lucht vol grauwe torenwolken, die oprijzen boven een lage horizon, of een wolkenstraat aan een zomerse hemel – ze bekronen het landschap eronder, dat zonder de wolken erboven een heel ander aanblik zou geven.

Onder de wolken bevat een overzicht van de wolkenfoto’s die fotograaf George Burggraaf de afgelopen twintig, dertig jaar maakte. Zoals de wolken het aanschijn van het landschap eronder bepalen, zo bepalen het landschap en de horizon ook de aanblik van de wolkenhemels. Onder de wolken geeft ook een beeld van wolken boven Nederland oftewel van Nederland onder de wolken.

Deze prachtige verzameling foto’s die een heel kalenderjaar in kaart brengt, wordt ingeleid door Erwin Kroll. Zijn inleiding beschrijft deze Nederlandse wolkenluchten vanuit zowel meteorologisch als vanuit esthetisch perspectief, want ook schoonheid is een motief om naar wolkenhemels te kijken.
En dat bewijst Onder de wolken.

Cursus Algemene Meteorologie, Meteo Consult 2007
 • Inleiding
 • Algemene meteorologie
 • Weerkaarten
 • Wolken: ontstaan en oplossen
 • Wolkensoorten
 • Neerslag
 • Fronten
 • Frontale bewolking
 • Straalstroom
 • Buien
 • Onweer
 • Windhoos
 • Modellen en waarnemingen
 • Weersverwachtingen
 • Klimaat
Een warme wereld.  Een positieve kijk op ons klimaat, Erwin Kroll 2007

De media overspoelen ons met dreigende berichten over klimaatverandering: het pool- en gletsjerijs smelt, de zeespiegel stijgt, plant- en diersoorten verdwijnen, het wordt te nat en elders te droog.

Bill Clinton reist de wereld rond om politici ervan te overtuigen dat acuut ingrijpen noodzakelijk is en Al Gore waarschuwt in zijn film An Inconvenient Truth dat de aarde vergaat als we niet snel in actie komen.
Erwin Kroll is blij de aandacht voor klimaatverandering, maar niet de overdosis aan ellendige beelden waar we moedeloos van worden.
In Een warme wereld benadert hij de veranderingen in ons klimaat van een positieve kant, door op de schoonheid van het unieke zelfregulerende systeem van de aarde te wijzen.
Kroll gaat terug naar de oceanen en dampkring van 4,5 miljard jaar geleden, en legt uit hoe de komst van het leven, incl. de mens, mede bepalend is geweest voor de leefbaarheid van onze planeet.
Maar willen wij die rol blijven spelen, dan zullen we meer respect moeten tonen voor het Systeem Aarde, én ons aan moeten passen aan de steeds veranderende omstandigheden.
Een warme wereld beschrijft hoe we kunnen voorkomen dat de aarde verder vervuilt.
Op enthousiaste en toegankelijke wijze laat Kroll ons zien hoe we ervoor kunnen zorgen dat ook toekomstige generaties een gezond leefklimaat hebben.

Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen. Deel 1 tot 1300, Jan Buisman 1995

De maand juli van 1994 was de heeste julimaand sinds 1706.
Hoe weten we dat eigenlijk? Wat weten we af van het weer van vroeger?
Twee winters achter elkaar overstromingen in Limburg, en de tweede keer zelfs grote evacuaties.
Uitzonderlijk? Nog nooit voorgekomen! Of historisch gezien helemaal niet zo bijzonder?
In ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’ beschrijft Jan Buisman heeft gedurende tientallen jaren uit talloze oude bronnen onvermoeibaar weergegevens verzameld.
Zo kon hij van jaar tot jaar, van seizoen tot seizoen, achterhalen hoe de weersomstandigheden waren. Of de winter streng was, de zomer warm.
Of er weerrampen waren: stormvloeden, overstromingen van rivieren, vernielende hagelbuien, kapotvriezen van de oogst, ingestorte bruggen door kruiend ijs, extreme droogte.
Buismans onderzoek is ‘geadopteerd’ door het KNMI, dat in verband met klimaatonderzoek het grote belang er van inzag.
Voor liefhebbers van het weer is ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’ een goudmijn van de eerste orde.

Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen. Deel 2 1300 – 1450, Jan Buisman
1996

‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’ is een volledig en gedetailleerd overzicht van het weer en zijn gevolgen (overstromingen, branden en hongersnoden) in de afgelopen ruim 1000 jaar.
Dit tweede deel loopt tot 1450. Een kleine greep uit de enthousiaste reacties op deel 1:
‘Dit is een boek dat imponeert. Buisman is in zijn boek een verteller gebleven, die een goed leesbaar verhaal op papier kan krijgen en behalve over het weer ook verhaalt over onderwerp als reizen in de middeleeuwen, veenontginningen, molens, tijdsbeleving bij de middeleeuwer, en het wel en wee van streden.
Buisman heeft een bewonderenswaardige prestatie geleverd. Deze reeks boeken mag zonder overdrijven een goudmijn worden genoemd, niet alleen voor klimatologen, weerkundigen en historici, maar voor iedereen die voor zijn beroep of hobby in het weer in het verleden geïnteresseerd is’.
‘Buisman heeft een onwaarschijnlijk boek geschreven: een naslagwerk, dat leest als een roman’.

Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen. Deel 3 1450 – 1575, Jan Buisman
1998

 

Deel 3 van ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’ bestrijkt de jaren 1450 – 1575.
De warmste zomer uit de geschiedenis (1540), zware overstromingen (Karel V ging zelf op inspectie om te zien hoe de dijken beschadigd waren), het onweer van Maarten Luther, de beeldenstorm (mede  het gevolg van de vele regenbuien, waardoor men moeilijk hagepreken kon houden), de milieuproblemen, de stadsbranden, het passeert alles de revue.

Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen. Deel 4 1575 – 1675, Jan Buisman
2000

 

Deel 4 van ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’ bestrijkt de jaren 1575 tot 1675.

Een veelbewogen periode, met o.m. de Tachtigjarige Oorlog, drie Engelse Zee-oorlogen en het Rampjaar 1672.

We zitten in de Kleine IJstijd, en dat is goed te merken. Het bevriezen van de grote rivieren is jaar op jaar een angstig vooruitzicht: zitten ze dicht dan kan de vijand erover, raken ze weer los dan zorgen ijsgang en hoogwater voor schade.
Historische hoogtepunten die door het weer worden beïnvloed: de Slag bij Nieuwpoort, de Armada, en niet te vergeten de grote zeeslagen van Tromp en De Ruyter.

Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen. Deel 5 1675 – 1750, Jan Buisman
2006

Deel 5 van Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen bestrijkt de jaren van 1675 tot 1750. Dat is voor de weergeschiedenis een ingrijpende periode. Er komen steeds meer weerinstrumenten beschikbaar en op tal van plaatsen worden de resultaten ook genoteerd.
Cruquius was de eerste. En Nederland is het land met de langste onafgebroken reeks dagelijkse temperatuurinformatie. De reeks bereikte in 2006 haar jubileum: 300 jaar!
Wat gebeurde er in het tijdvak 1675 en 1750? De Kleine IJstijd bereikte dieptepunten. Dat leverde misschien wel de eerste Elfstedentocht op, en in elk geval de eerste Noord-Hollandse Twaalfstedentocht. Willem III wordt koning van Engeland en reist met zijn vrouw Mary geregeld heen en weer over de vaak onstuimige Noordzee. De beroemde Boerhaave onderzoekt het verband tussen weer en ziekte. Een Friese stadhouder komt om als gevolg van een dwarrelwind.
En: wie gaat het winnen, Fahrenheit of Celsius?

Vaak gaat het weer vergezeld van rampen. Dit deel begint met drie ernstige stormvloeden: in 1717 door de zee (met duizenden slachtoffers tot gevolg) en in 1740/1741 door de rivieren, waarbij grote delen van Midden-Nederland meters onder water komen te staan. En dan zwijgen wij nog maar over de ongekende hitte en koude, de onweders en de hagelbuien.

Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen deel 6 1751-1800, Jan Buisman 2015

In Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen geeft Jan Buisman een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer en van de stormvloeden en rivieroverstromingen in Nederland en België door de eeuwen heen.
De jaren 1751 tot1800 die in dit 6e deel beschreven worden zijn uiterst bewogen, niet alleen door de vele natuurrampen (veel watersnoden), maar ook door oorlogen en vooral door de inval van de Fransen, die een langdurige bezetting inleidde. Bij al die rampen en oorlogen, bijvoorbeeld in 1799 in Noord-Holland, speelde het weer een belangrijke rol.
In toenemende mate zijn voor deze jaren de gegevens over het weer uit allerlei bronnen bekend. Jan Buisman blijft onnavolgbaar in het tot leven brengen van de feiten.

Een ongemakkelijke waarheid. Het gevaar van het broeikaseffect en wat we eraan kunnen doen (oorspronkelijke titel An Inconvinient Truth), Al Gore 2006 

Soms lijkt het alsof de klimaatcrisis zich langzaam voltrekt. In werkelijkheid gaat het erg snel. Onze planeet is in een echte noodsituatie terechtgekomen.

In het Chinees wordt ‘crisis’ aangeduid met twee karakters. Het eerste staat voor ‘gevaar’ en het tweede voor ‘kans’. Om het gevaar dat op ons afkomt te kunnen afwenden moeten we eerst erkennen dat we voor een crisis staan. Waarom lijken onze leiders dan niets te horen van de waarschuwingen die zo luid en duidelijk klinken? Verzetten ze zich tegen de waarheid omdat ze weten dat ze moreel verplicht zijn om op te treden zodra ze het probleem wel erkennen? Is het simpelweg gemakkelijker om de waarschuwingen te negeren?

Misschien. Maar ongemakkelijke waarheden gaan niet weg door de andere kant op te kijken. Als er niet op gereageerd wordt, zullen de problemen niet verminderen maar toenemen.

Klimaat in beweging, Harry Otten 2006

Bij alle bijzondere weergebeurtenissen wordt tegenwoordig meteen een verband gelegd met klimaatverandering.
Als in één seizoen twee krachtige orkanen, Katrina en Rita, de golfkust van de VS bedreigen, wordt het warmere water de schuld gegeven. Dat is dan op zijn beurt weer veroorzaakt door het broeikaseffect. Ook bij de overstromingen in augustus 2005 in Zwitserland en Oostenrijk krijgt het op hol geslagen klimaat de schuld. Evenzo zullen bij de eerstvolgende Elfstedentocht de kranten vol staan met de vraag of het met het broeikaseffect toch wel meevalt.
In dit boek volgen we de Lage Landen op hun reis door de miljoenen jaren lange geschiedenis en op hun route over de aardbol, en maken kennis met de klimaten die er heersen.
Daarbij wordt ook het huidige klimaat en het broeikaseffect in een veel groter perspectief geplaatst. Hoe ziet ons klimaat er over 1000 jaar uit en is er over 1 miljoen jaar nog intelligentie op aarde om over het klimaat na te denken?Als u dit boek leest, voelt u zich een ware reiziger in de tijd.

Het weer in spectaculaire beelden, Storm Dunlop 2006

Het weer verkent extreme omstandigheden, zoals orkanen, tornado’s, ijskappen en woestijnen, alsook de dagelijkse facetten van onze lokale omgeving zoals wolken, regen en zonlicht. Van kleine weerspiegelingen op dauwdruppels tot het indrukwekkende en imponerende noorder- en zuiderlicht dat de hemel doet oplichten aan de polen, wordt elk eind van de schaal van het fascinerende klimaat van onze planeet schitterend weergegeven met informatieve tekst en meer dan 250 buitengewone beelden afkomstig van de Science Photo Library.

Afgezien van de atmosferische optiek en neerslag, verkent Het weer stormen, zicht (zowel nevel en mist), klimaatverandering en de technologie die door meteorologen wordt gebruikt om het weer te voorspellen. Met behulp van karakteristieke satellietbeelden die voor de weersvoorspelling worden gebruikt maar ook via magnifieke conventionele fotografie, traceert elke hoofdstuk weersystemen en fenomenen vanaf hun oorsprong tot de effecten ervan en toont de soms verwoestende gevolgen van hun invloed op de omgeving. Het weer toont de reikwijdte van onze mogelijkheden om het weer nauwkeurig te voorspellen, maar laat ook onze beperkingen zien, en verschaftons een respectvol en begrijpelijk beeld van het weer dat onze planeet zo kenmerkt, en wat deze uiteindelijk maakt tot de gevarieerde en inspirerende plek die hij is.

Het weer voor Dummies (oorspronkelijke titel Weather for Dummies), John D. Cox 2006

Begrijp waarom het weer elke dag weer anders is

Verwonder je je over indrukwekkende weersverschijnselen als donder en bliksem? Vraag je je af hoe deze natuurkrachten tot stand komen? Dit boek geeft je in begrijpelijke Nederlands inzicht in meteorologische begrippen: van jetstream tot tornado en van stratosfeer tot El Niño. Je vindt experimenten en activiteiten die je thuis kunt uitvoeren, en krijgt uitleg over mist, het broeikaseffect en nog veel meer!

Weerkunde. Meteorologie voor iedereen, Kees Floor 2006

In Weerkunde komt de atmosfeer aan bod en de vele processen die daarin plaatsvinden. Wind en storm, warmte en kou, zonnestraling en bewolking, buien en regen, sneeuw en hagel, alle passeren ze de revue. De onderlinge samenhang tussen veel van deze verschijnselen is te begrijpen met de begrippen die vaak opduiken in weerpraatjes, zoals hoge- en lagedrukgebieden en warmte- en koufronten; hierbij wordt dan ook uitvoerig stilgestaan. Het laatste hoofdstuk behandelt weerverwachtingen;  een goede interpretatie daarvan verhoogt de waarde en de bruikbaarheid.

Met Weerkunde is een waardevolle weergave van actuele weerkennis ontstaan, die veel informatie biedt voor sporters, landbouwers en iedereen die voor zijn bezigheden afhankelijk is van de gedragingen van het weer. Met heldere illustraties en foto’s in kleur.

Het weer op satellietbeelden, Kees Floor 2005

Superscherpe satellietbeelden tonen weerverschijnselen vandaag de dag met ongekend detail. Depressies, orkanen, onweersstoringen en wolkenpatronen zien er vanuit de ruimte indrukwekkend uit.

Boven zee zijn deze weersystemen zichtbaar tegen een decor van donkerblauw, zilverwit, blauwgroen of vaalbruin oceaanwater. Groene vegetatie, hagelwitte sneeuw of in gele, rode en bruinen tinten stuivend woestijnzand vormen de achtergrond boven land.
Het boek biedt een boeiende excursie langs gewone en uitzonderlijke weergebeurtenissen die zich waar ook op aarde voordoen. De verklaring van de verschijnselen ontbreekt niet en blijkt al even boeiend. Zo kunnen we genieten van een wereld waarvan onze ouders en voorouders geen weet hadden en van vergezichten waarop zij geen zicht hadden.

Extreme natuur. Bijzondere gebeurtenissen op en boven onze planeet, Jacob Kuiper 2005
Het lijkt of de natuur steeds vaker van slag is.
Stormen, sneeuwval, hitte en overstromingen domineren regelmatig het nieuws. De tsunami in Azië kostte naar schatting een kwart miljoen mensen het leven. Maar in de laatste jaren gebeurde er meer.
Florida en Japan kregen met een recordaantal wervelstormen te maken en hoe verwoestend de hurricanes Katrina en Rita toesloegen, staat nog op ieders netvlies gebrand. Termen als klimaatverandering en broeikaseffect worden al snel al verklaring gebruikt. Terecht? Dat is maar de vraag.
Ook in ons land was het af en toe goed raak. Markante rolwolken trokken de aandacht en heel bijzonder was de extreme sneeuwval en de recordkou in maart 2005. Ook buiten onze planeet waren we getuige van bijzondere gebeurtenissen. Kijk hoe André Kuipers ons land vanuit de ruimte fotografeerde en Venus op 8 juni 2004 als een klein zwart stipje voor de zon langs trok. Op Mars deden twee robotvoertuigen opzienbarende ontdekkingen. De Huygenssonde voerde een succesvolle landing uit op de Saturnusmaan Titan. Grote zonne-uitbarstingen zorgden voor prachtig poollicht dat boven Europa de hemel in brand stak. Sinds de superhete zomer van 2003 is er veel gebeurd. In dit boek een boeiende terugblik op al die opmerkelijke zaken die de natuur voor de meeste mensen zo fascinerend maken.
Het weer op zee (oorspronkelijke titel Weather at Sea), David Houghton 2005

Het weer op zee raakt iedereen, of je nu langs de kust scharrelt van haven tot haven of naar een ander continent zeilt.
Dit boek legt helder uit welke basisprincipes er gelden voor het weer. Je leert onder meer hoe je het meest uit weerkaarten en verwachtingen haalt, hoe de wind door de kust wordt afgebogen en of er zeewind komt of niet. Er wordt uitgelegd hoe je kijk krijgt op wolken, de golven en de barometer, en hoe je op gevaren zoals stormen, onweersbuien en mist anticipeert. Alle elementaire begrippen worden helder uitgelegd en in bijlagen komen de corioliskracht, straalstromen en het tekenen van je eigen weerkaart aan de orde.

Het weer (oorspronkelijke titel A Nature Company Guide, Weather), William J. Burrough, Bob Crowder, ted Robertson, Eleanor Vallier-Talbot en Richard Whitaker 2005

Naar de steeds veranderende hemel kijken kan een rustgevend en tegelijkertijd verbijsteringwekkend tijdverdrijf zijn.
Want wat zorgde voor die prachtige wolkenformatie daar hoog aan de hemel? Waardoor werd die storm laat op de avond uitgelokt?
Wat de aard en de oorzaak van uw interesse in het weer ook mag zijn, Het Weer zal u helpen de signalen van het weer te herkennen  en te interpreteren, en daarmee uw kennis van de natuur te vergroten.
Een standaardwerk met schitterende foto’s en verhelderende illustraties.

Vervolgcursus Algemene Meteorologie, Meteo Consult 2004
 • Gloale schaal
 • Wind
 • Lokale schaal
 • Wolken
 • Werking modellen
 • Winterweer
 • Klimaat

Extreem weer. Oorzaken en gevolgen van klimaatveranderingen en zware weersomstandigheden (oorspronkelijke titel The coming Storm), Mark Maslin 2003

De ergste overstromingen ooit, droogtes, catastrofale bosbranden, gewelddadige orkanen die elkaar opvolgen en smeltende poolkappen die de zeespiegel doen stijgen – de 21e eeuw is een stormachtige en gevaarlijke tijd om in te leven.

 • Waarom is ons klimaat zo onvoorspelbaar? Wat kunnen we doen om de gevolgen van deze  extreme weersomstandigheden op tijd te voorspellen en zo de schade te beperken.
 • Wat is nu precies El Niño en wat zijn de gevolgen ervan? Kan de situatie nog erger worden?
 • Met het oog op de toekomst waarin de effecten van globale opwarming het klimaat zeker instabieler zullen maken, zijn dit slechts een paar van de prangende vragen die beantwoord moeten worden. Extreem weer, geschreven door een autoriteit op het gebied van meteorologische rampspoed, voorziet in al deze antwoorden.
't Weer zien 2002-2003. Een spectaculaire terugblik!, Jacob Kuiper 2003

Het jaar 2003 zal bij velen in het geheugen gegrift staan als het jaar met die enorme zomer, waar geen eind aan leek te komen. De zomer wa lang en warm, voor sommigen misschien af en toe te warm, voor de boeren zeer droog en voor de elektriciteitsproducenten een moment van zelfs even kritiek.
Maar niet alleen de zomer was bijzonder, ook de winter van 2002/2003 deed volop mee. Felle kou in december 2002, sneeuwjacht in Zeeland op de vijftigste herdenkingsdag van de stormvloed van 1 februbari 1953 en fraaie ijstaferelen langs het IJsselmeer.
Al met al is 2002-2003 een periode waarin weerkundig enorm veel gebeurde. In dit boek ziet u die weerverschijnselen - en de enorme impact die zij hadden op ons dagelijks leven - allemaal terug via unieke foto's van beroepsfotografen en van hen die met hun camera toevallig op het goede moment op de juiste plaats waren.

Het weerboekje (oorspronkelijke titel How to indentify the Weather), Storm Dunlop 2003

Geen twee wolken zien er hetzelfde uit  en de lucht ziet er elke dag weer anders uit. Het weerboekje behandelt een groot aantal van deze verschijnselen:  van wolken tot poollicht, van tornado’s tot bijzonnen, van bliksem tot parelmoerwolken.

De volgende onderwerpen worden behandeld: de indeling van de wolken, hoe u de verschillende wolkentypen kunt herkennen en welk weer u daarbij  kunt verwachten, wolkenvorming, optische verschijnselen, neerslag, wind, zwaar weer en weersystemen.

Met de vele kleurenfoto’s en tekeningen is Het weerboekje het prefecte middel om te begrijpen hoe het weer in elkaar zit en om te voorspellen of u een paraplu bij de hand moet houden.

Het weer naderverklaard, Harry Geurts KNMI 2001

Meteorologie is een wetenschap waar wij mensen dagelijks wel heel direct mee te maken hebben. Hoewel we vooral de "voorspellende  waarde" van die wetenschap interessant vinden, kent de meteorologie tal van achtergronden die de moeite van het kennen waard zijn. KNMI-voorlichter en weerdeskundige Harry Geurts begon in 1990 een rubriek voor NOS Teletekst, waarin hij die achtergronden uit de doeken deed.

Het weer nader verklaard geeft beknopt uitleg over vertrouwde begrippen uit het weerbericht, maar gaat ook in op uitzonderlijke en opmerkelijke verschijnselen, zoals regenbogen, kringen om de zon, bijzondere wolken en ijsvormen op meren en rivieren. Maatschappelijke kwesties als het broeikaseffect komen aan bod, en ook luchtige thema's en vergeten volkswijsheden zoals het weer op Zevenslapersdag, de schaapscheerderskou en de hondsdagen.
Het weer nader verklaard is een veelzijdig en geïllustreerd boek.

Stormen en orkanen. Zakboekje natuur (oorspronkelijke titel tempêtes & cyclones, collection Carnets de nature), Caroline Toutain 2002 Franse  uitgave 2001

In korte teksten en met veel kleurentekeningen wordt informatie gegeven over stormen en orkanen. Daarbij wordt o.a. verteld hoe ze ontstaan, waar ze voorkomen, wat ze aanrichten en hoe je de windkracht meet. Vanaf ca. 12 jaar.
Wat een weer. Over ijs, as en vuur in de atmosfeer, Jacob Kuiper 2001

In ons drukke bestaan zien we nauwelijks wat er buiten om ons heen gebeurt. De kleur van de hemel, het vuurwerk van een onweersbui, het lichtspel van de zon met de natuur.

Vrijwel dagelijks zijn er boeiende dingen te zien. Als je eenmaal weet waar en hoe je het ontdekt, gaat een nieuwe wereld open.
In dit boek wordt de sluier opgelicht. In talloze fraaie foto’s openbaren natuur en weer zich zoals we het in onze eigen omgeving meemaken. We zien het noorderlicht als dansend gordijn in de hemel, de verstilde pracht van een witberijpt blad en een met ijzel bedekte grasspriet. Vulkaanstof kleurt de hemel soms roodoranje, Saharazand reist met gemak 2000 kilometer noordwaarts, en nog veel meer objecten zweven door de dampkring. Wat blijft er over als u een vallende ster ziet, en weet u hoe ver u soms kunt kijken? Al deze vragen worden beantwoord.
Maar dat is nog niet alles. Op het internet vindt u de speciale site die aan dit boek is gekoppeld
(www.weerboek.nl). Daarmee zijn actuele ontwikkelingen meteen te volgen.
Proef ook van al dat moois, dit boek is de perfecte handleiding.

Het weer bij de hand. Wijsheden en tips uit de volksweerkunde, Catrinus Dijkstra 2001

Natuurweerman Catrinus Dijkstra uit Brummen is al zijn hele leven ‘in de weer met het weer’.
Door middel van nauwgezette observatie van de ons omringende natuur – het gedrag van dieren en planten, en signalen van atmosferische aard – voorspelt hij het weer op korte, maar ook op lange termijn. Een benadering die zo accuraat is, dat vertegenwoordigers van de officiële meteorologie als Jan Versteegt en Jan Visser hem dagelijks raadplegen voor hun eigen berichtgeving op radio en tv.

In Het weer bij de hand wijdt Catrinus Dijkstra de lezer op zijn eigen, geïnspireerde wijze in de geheimen van de natuurweerkunde. Wat zijn de voorboden in de natuur van een naderend onweer? Hoe kunnen we aan de eenden in het park, de kippen in het hok of de vissen in de vijver zien dat we langdurige regen te verwachten hebben? Op welke manier laat de mier zien dat de komende winter koud zal worden of voorspelt de wesp een lange, hete zomer? Natuurweerman Catrinus Dijkstra leert ons hoe we de verschijnselen kunnen herkennen en interpreteren.
Het weer bij de hand is een uniek boek van een unieke man die, door zijn innige verbondenheid met de natuur en de wijsheid van de generaties die ons voorgingen, ons veel kan leren over de wereld om ons heen.

Weer een eeuw. Het weer in Nederland van 1900 tot 2000, Harry Otten, Jacob Kuiper en Tom van der Spek 2000

De voorbije eeuw heeft een groot aantal interessante weersituaties opgeleverd. Onze ouders en grootouders vertellen over ouderwetse winters en de zomer van 1947 leeft in de herinneringen van velen voort.

Jacob Kuiper, Harry Otten en Tom van der Spek hebben alle weerfeiten van de eeuw voor u op een rijtje gezet. Dit boek geeft u daarom een unieke terugblik op het weer in de 20ste eeuw. Van iedere maand is een korte karakteristiek opgenomen, de weercijfers voor de maanden zijn verzameld en aangegeven wordt of van eeuw records sprake is. Van ieder jaar is verder een karakteristieke foto uitgezocht en aan de hand van weer gerelateerde beelden wordt het tijdsbestek vastgelegd.

In dit boek wordt uitgebreid teruggeblikt op de meest interessante situaties van de afgelopen eeuw – de hongerwinters, het bijzondere jaar 1947, de stormvloed van 1953, de koudste winter van de eeuw, die van 1962/1963, de ijzelwinter van 1978/1979 en nog veel meer. Kortom een boek dat u met veel plezier zult doorbladeren en lezen.

Bar en boos. Groningen en het weer, Piet Paulusma en Roely Boer 2000
Van ‘Zoutkamp tot Ter Apel’ is het weer soms ‘bar en boos’, maar vooral boeiend en ‘eigenwijs’. Voor radio- en televisieweerman Piet Paulusma en Roely Boer waren dit redenen de verschillen eens in kaart te brengen.

Maar ‘Bar en boos’ behelst meer dan alleen weer-typen in de provincie Groningen. Het rijk geïllustreerde boek besteedt ook aandacht aan onder andere gevaarlijke weersomstandigheden en aan de invloed van het weer op de mens. En niet te vergeten aan de nog altijd levende volksweerkunde en aan verrassende weerverhalen van bekende en minder bekende Groningers.

‘Bar en boos’ is een prettig leesbaar boek. Voor alle Groningers die door weer en wind moeten èn voor hen die de zon in het water willen zien schijnen.

De weerkalender volgens eeuwenoude spreuken, Johan Verschuren 2000

Tegenwoordig wordt het weer voorspeld met behulp van satellieten en computers, maar vroeger was men aangewezen op de natuur. Men keek naar de lucht, volgde de vlucht van de vogels en observeerde de groei en bloei. Zo ontstond in de loop der tijden een boeiende verzameling spreuken die onze voorouders te pas en te onpas gebruikten om het weer te voorspellen.

Johan Verschuuren, ‘de weerman’ de weerman uit Aarle-Rixtel (NB), verzamelde vele van deze weerspreuken en legde ze vast in De weerkalender volgens eeuwenoude spreuken, dat nu bij Triton opnieuw wordt uitgegeven.

Hoewel ze natuurlijk niet wetenschappelijk verantwoord zijn, blijken veel van deze weerspreuken een kern van waarheid te bevatten. De meeste zijn aanwijzingen voor de boer, zoals: ‘Vlug gras, slecht gewas’ en ‘Als het lammetjes danst in maart, pakt april het in de staart’. Andere zijn verbonden met heiligendagen en stonden op de zogenoemde heiligenkalender, zoals ‘Zonder onweer St.-Michiels regen, zachte winter, goede zegen’.

Deze bloemlezing van eeuwenoude wijsheden zal veel mensen aanspreken en zo blijft tevens een stukje Nederlandse cultuur voor het nageslacht bewaard.

De werking van het weer en klimaat. De aarde, wonderlijk en geheimzinnig (oorspronkelijke titel The Weather and its Secrets) Philips Eden 1998

 

De kracht van de elementen

 1. De werking van het weer
 2. Wat de weermachine doet
 3. Wereldklimaten
 4. Ons veranderend klimaat
Friesland en het weer, Piet Paulusma en Roely Boer 1998

Het weer in Friesland is eigenzinnig en boeiend, net als Friesland zelf. Door invloeden van de Noordzee en Waddenzee en de meren kent de provincie een opmerkelijke verscheidenheid aan weertypen in de verschillende streken. De wadden eilanden, de kusten van wad en IJsselmeer, Gaasterland, het Lage Midden, de Wâlden en de bossen en zandverstuivingen rond Appelscha hebben allemaal een ander klimaat. Voor weerman Piet Paulusma, bekend van zijn dagelijkse weerpraatjes voor Omrop Fryslân en SBS6, was het reden om de verschillen eens in kaart te brengen.

Maar Friesland en het weer behelst meer dan alleen de weertypen in de provincie. Het rijk geïllustreerde boek besteedt ook aandacht aan de verschillen tussen weer en klimaat, aan wolken als belangrijkste weersvoorspellers, gevaarlijke weersomstandigheden, bijzondere verschijnselen en aan de invloed van het weer op de mens. En niet te vergeten aan de nog altijd levende volksweerkunde en verrassende weerverhalen van bekende en minder bekende Friezen.

Friesland en het weer is een prettig leesbaar boek. Voor alle Friezen die door weer en wind moeten én voor hen die de zon in het water willen zien schijnen.

Wijsheden over het weer, Merit Roodbeen 1997
Dit boek bevat een verzameling over het weer.
Het is voorzien van prachtige illustraties.
Het weer (oorspronkelijke titel Weather), William J. Burroughs, Bob Crowder, Ted Robertson, Elenor Vallier-Talbot 1996

Naar de steeds veranderende hemel kijken kan een rustgevend en tegelijkertijd verbijsteringwekkend tijdverdrijf zijn.
Want wat zorgde voor die prachtige wolkenformatie daar hoog aan de hemel? Waardoor werd die storm laat op de avond uitgelokt?
Wat de aard en de oorzaak van uw interesse in het weer ook mag zijn, Het Weer zal u helpen de signalen van het weer te herkennen  en te interpreteren, en daarmee uw kennis van de natuur te vergroten.
Een standaardwerk met schitterende foto’s en verhelderende illustraties.

Klimaat en natuur. De basis van ons bestaan. (oorspronkelijke titel Climate Wereld Natuur Fonds, Paul D.J. de Vos 1995
 • Voorwoord ZKH Prins Bernard
 • Indleiding drs. S. Woldhek, WNF
 • Inleiding J.A. Bos Sulpke
 • Klimaat in historisch perspectief
 • Klimaatzones
 • Meteorologie
 • Wind
 • Na ons de zondvloed?
 • Alternatieven
 • Rondo
 • Nawoord
Weer en natuur van dag tot dag, Vic Langenhoff, Hoogerheide 1993

In de natuur is het weer ontegenzeggelijk een van de meest bepalende factoren. Dat geldt voor veel vogels die bij koude naar het zuiden trekken, dat geldt voor de krokus die bij de eerste zonnestralen in het voorjaar openspringt en dat geldt voor de mens die bij goed weer duidelijk beter gehumeurd is dan bij slecht weer.
Nog niet eerder verscheen er voor ons land een boekwerk waarin de samenhang tussen het weer en hoe de Nederlandse natuur daarop reageert, wordt beschreven. Vic Langenhoff, milieupublicist en groot natuurliefhebber, heeft deze wisselwerking in Weer en Natuur op een onderhoudende manier verwoord.
Hij geeft door het hele jaar heen de veranderingen van het weer aan en signaleert hoe de natuur daarop reageert. Daarmee ontstaat een prachtig beeld van plant en dier in elk seizoen.
Vic Langenhoff geeft ook een veelheid aan records van neerslag, temperatuur, wind en zonne-uren.

Weer en Natuur van dag tot dag.
"Een praktisch, leesbaar en aantrekkelijk naslagwerk. Een gedurfde synthese van meteorologie en biologie."

Het weer 2000 begrippen van A tot Z, Peter Timofeeff 1993

In dit opzoekboek worden ruim 2000 begrippen uitgelegd die met het weer en de meteorologie te maken hebben. Zowel de geïnteresseerde leek als de amateurweerkundige vindt hier alfabetisch gerangschikte informatie over natuurkundige verschijnselen, lucht- en wolkensoorten.
Weerberichten vormen een belangrijk onderdeel van het nieuws en plannen worden er vaak op afgestemd. Bij sommige activiteiten buitenhuis (zeilen, surfen of een dagje aan het strand) is een goede weersverwachting zelfs essentieel, maar ook veel  beroepsgroepen zijn afhankelijk van het weer, zoals de wegenbouw, de beroepsvaart en de boeren.
De meteorologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van het weer. Daarbij worden veel begrippen gebruikt die soms meer en soms minder bekend zijn: tropische storm, HectoPascal, waarnemingsstation of El Niño.
Het weer van A tot Z is praktisch en zeer informatief voor wie meer wil weten over het weer.

Aanhoudend warm, klimaatvoorspellingen vanuit De Bilt, H. Tennekes en G.P. Können 1990
Broeikas en Ozongat: twee zaken die voorpaginanieuws zijn geworden.
De mens beïnvloedt de atmosfeer maar weet niet hoe het klimaat erop reageert.
Het inzicht groeit dat het schijnbaar solide klimaatsysteem subtiel in elkaar zit. Kleine verstoringen hebben soms onverwacht grote gevolgen. Het verleden leert echter dat het klimaat ook uit zichzelf al vreemde wendingen neemt. Kunnen wij het klimaat voorspellen?
Wat gebeurt er als er meer koolzuur in de atmosfeer komt? Wat is de les van het Ozongat? Hoe wankelbaar is het evenwicht van het klimaatsysteem?
In dit bijzondere en hoogst actuele boek gaan acht vooraanstaande medewerkers van het KNMI diepgaand, maar op een voor iedereen toegankelijke manier , op dit soort vragen in.
Kijken naar het weer, Martin Kers en Marijke Kers 1990

Licht, mist, regen, wind, sneeuw en ijs vormen de thema’s van de foto’s in dit boek.
Martin Kiers is bekend door de bijzondere manier waarop hij Nederland in beeld brengt.
Uiterwaarden, dijken, polders en wat zich daar zoal voordoet.
Vanzelfsprekend speelt het weer een belangrijke rol in zijn leven.
Maar niet alleen Nederland is zijn werkterrein. Ook in Japan, Rusland en Amerika heeft hij het weer op de hem karakteristieke wijze vastgelegd.
Met de speelse teksten van Marijke Kers is Kijken naar het weer een verrukkelijk fotoboek met unieke opnamen en sfeerimpressies.

Volksweerkunde, Jan Pelleboer 1989

In Volksweerkunde verzamelde Jan Pelleboer nostalgische, volkse kennis van het weer, zoals men die in gesprekken van alledag kan beluisteren, en legde die op de weegschaal van zijn professionele ervaring. De basis van dit boek vormden de ruim 1000 lezingen die hij in de loop van 30 jaar heeft gehouden. Andere publicaties van zijn hand zijn Weerboek extremen en het Vakantieweerboek.
IJzelboek, Coen Bekink, Ruud van den Heuvel en Gerard Kral 1987

Noord -Nederland veranderde op maandag 2 maart 1987 in een ijzelwitte woestenij. Een oogverblindende natuurramp zorgde voor historische dag. De gevolgen waren catastrofaal.
Naar aanleiding van die unieke gebeurtenissen deden de weekbladen van de Drents Groningse Pers een oproep aan amateurfotografen om hun materiaal af te willen staan. De respons was ongekend. Meer dan 3000 foto’s werden opgestuurd. Vele waren van superieure kwaliteit.
Hoewel dit in eerste plaats een fotoboek is, ontkomen we er niet aan begeleidende tekst te plaatsen, ondanks het gevleugelde begrip dat een foto vaak meer zegt dan duizend woorden.
Wij wensen iedereen veel kijk- en leesplezier, hoewel dat merkwaardige woorden zijn voor de weergave van de “IJzelramp 1987”.

Weerkunde als hobby, Han Mellink 1987

Als onderwerp van gesprek is ‘het weer’ zonder enige twijfel erg populair. En zeker niet ten onrechte, want de weerssituatie beïnvloedt het leven van mensen. De boer kijkt naar zijn gewassen, de piloot naar de weersgesteldheid op zijn vliegtraject, en ook een geslaagde vakantie hangt vaak nauw samen met het weer. Kortom, de weerkunde is een wetenschap die van groot belang is voor het leven van alledag en die zich ook mag verheugen in een steeds warmere belangstelling van velen, professionals en hobbyisten.

Als u als weeramateur veel te weten wilt komen over uw hobby voorspellen wij dat dit boekje van de bekende weerman Han Mellink exact is wat u zoekt. Het is in de eerste plaats bestemd voor mensen die verder willen kijken dan hun eigen weer. Goed geïllustreerd en zeer leesbaar geschreven voor mensen die nieuwsgierig zijn naar hoe het weer ontstaat en waarom het weer bijvoorbeeld in ons land zo wisselvallig is.

Hans de Jong weerboek,Jan Hol, Klaas Doornbos en George Burggraaff 1986 

‘Een wesp’ is hij genoemd. Weerman Hans de Jong te Gorredijk, vooral bekend van de NCRV-radio en verschillende dagbladen. Die erenaam kwam van het KNMI in De Bilt. Dat zag De Jong op dat moment liever gaan dan komen. De rivaliteit in het weerkundige wereldje is groot. Maar de pionierende Fries, in eigen provincie mateloos populair, zette door. Met zijn vriendelijke vertreltrant won hij het vertrouwen van een groot publiek. Hans de Jong weet dat het weerbericht meer is dan een gortdroge opsomming van temperaturen en wolkenvelden. Daarom doorspekt hij zijn praatjes met rijmpjes uit de volksweerkunde en met krasse voorvallen uit de natuur.
Dit vlot geschreven en rijk geïllustreerde boek toont die brede, gevarieerde aanpak. Het is een leesbeek, een kijkboek, een doe boek en een handboek ineen, dat Hans de Jong – inmiddels 65 – tekent als mens, als man achter de weerman. Het weer zelf is evenwel de hoofdschotel. Dat weer, dé vaste partner van de mens, blijft hem boeien.
Met het KNMI gaat het inmiddels beter. Hans de Jong is ‘een vlinder’ geworden, verluidt het in De Bilt. Of, zoals een voormalig topman van het weerinstituut eens tegen de Friese weerman zei: ‘als ik het weer wil weten, lees ik eerst jouw rubriek in Trouw'.

Geheimen van weer en klimaat, Ar Rozendaal, Charnelle Rijpsma, Jolanda Smith  en Theo Benschop 1983

Het weer beheerst ons leven. Iedere dag opnieuw. Maar wat weten we ervan?
Dit boek is in de eerste plaats bedoeld, op duidelijke wijze de weerkundige en klimatologische verschijnselen verschijnselen uiteen te zetten.
Een storm bijvoorbeeld ontstaat niet zomaar. Er moeten omstandigheden zijn die daartoe leiden. Een vulkaan is niet zomaar een berg waarbinnen het af en toe gevaarlijk rommelt. Er valt veel meer over te vertellen.
Dit boek geeft dan ook antwoord op veel voorkomende vragen zoals: hoe ontstaat neerslag, een cycloon? En hoe komt het dat wolken vaak zo mooi en grillig van vorm zijn.
Dit boek wijdt u in de geheimen in het ons omringende klimaat en het weer, waar we dagelijks mee te maken hebben.
Maar ook gaat het over de invloeden die onze aarde in de ruimte ondergaat van de planeten. Dit naar de subtropen en naar de polen waar een dikke ijslaag de enorme watermassa’s bedekt.
Wat vroeger tot de wonderen werd gerekend, wordt in dit boek wetenscha1983ppelijk benaderd.

Weerboek. Extreme weersituaties van de laatste twee eeuwen in Nederland,  Jan Pelleboer 1983

Dit weerboek geeft voor de meeste dagen van het jaar een opsomming van bijzondere gebeurtenissen van de laatste twee eeuwen, zonder dat het van de lezer een bepaalde kennis van de meteorologie vraagt.
Het boek is daarenboven uitgebreid geïllustreerd met grafiekjes, weerkaarten, krantenknipsels en een groot aantal authentieke foto’s.
De auteur Jan Pellerboer, die ruim bekend is van radio en televisie, brengt met dit boek voor een groot publiek alle weerkundige cijfers en statistieken tot leven.
Het weer (oorspronkelijke titel the weather book), Ralph Hardy, Peter Wright, John Gribbin  en John Kington 1982

Dit boek over het weer geeft een duidelijk uitleg van zowel meteorologische verschijnselen als van de verscheidene soorten klimaten die men in de wereld aantreft. Het maakt duidelijk hoe het weer ontstaat en geeft een beeld van de atmosfeer en de wetenschapsmensen die bezig zijn om de verschillen in temperatuur en luchtdruk op en om de aarde in kaart te brengen. Elk meteorologisch verschijnsel is beschreven en verklaard tegen een historische achtergrond. De klimaatgordels van de wereld zijn geanalyseerd en nieuwe theorieën van klimaatveranderingen worden tot in de details bestudeerd. Er zijn fascinerende afbeeldingen van folklore, mythe en godsdienst van onze voorouders bij, te samen met een verklaring van de methoden van de moderne weersvoorspelling.

Leven met bliksem, Ir. H. Aaftink 1980

 

Onweer. Bent u veilig in uw auto?
Onweer binnenhuis. Bent u altijd veilig?
Onweer op het sportveld. Wat kunt u doen?
Onweer tijdens het kamperen. Wat kunt u doen?
Onweer in de bergen. Wat kunt u doen?
Onweer. Bent u veilig op uw boten?
Onweer op en bij het water. Wat kunt u doen?

……en verder alles wat u over bliksem weten wilt.

De mens en het weer, Chriet Titulaer 1979
 •        Economie
  Weer en werkgelegenheid, de regenverzekering, weer en bouwnijverheid, weer en tuinbouw, weer en landbouw, nachtvorstgevaar, drinkwatervoorziening, weer en energie, weer en reclame, weer en kleding, weer en transport.
 •        Wonen, werken en recreatie
  Weer en woning, wijzers van de wind, weer en sport, weer als inspiratiebron, humeur en gezondheid, windmolens, weer als spelbreker, weer en fotografie, weer en boek, duivenvluchten, strandweer en wadlopen, thermiek: zweven op de lucht, zeilweer, weer in de straat, weer en oorlog.
 •        Weerkunde
  Boven de wolken windkracht, wolkenformaties, wolken en mist, rijp en sneeuw, regen, de regenboog, hagel en bliksem, tornado’s, tropische cyclonen, weersbeïnvloeding, weer en luchtverontreiniging, klimaat en klimaatschommelingen, de kleine ijstijd.
 •        Het weerbedrijf
  Het maken van weerbericht, het K(N)MI, in de weertuin van het KNMI en
  KMI, met het oog op het weer, radiosonde en radar, meten in uithoeken, satellietfoto’s, weersatellieten, het uitwisselen van weergegevens, de weerkaart, het wereldweerbedrijf, de computer in het weerbedrijf, de maandverwachting.
 •        Amateurweerkunde
  Weeramateurs, zelf wolkenfoto’s opvangen, weer op postzegels, is volksgeloof waar?, weerprofeten, volkswijsheid.
Barometers, Bert Bolle 1978

De Maartensdijkse antiquair-publicist Bert Bolle begaf zih na zijn gymnasium tijd op 19 jarige leeftijd in zijn antiekhandel. Hij schrijft graaf en veel over zijn vak, in het bijzonder over zijn grote hobby en specialisatie: antieke kwikbarometers.

In dit boek wordt in een eerste deel de ontwikkelingsgang van de vele modellen in diverse landen behandeld, toegelicht met talrijke tekeningen. Vervolgens komen de verschillende modellen en typen in foto’s aan de orde. En in het laatste deel worden alle meer technische bijzonderheden besproken. Speciale aandacht is vooral gewijd aan de barometers die nog in de handel verkrijgbaar zijn. Zo vormt dit boek tevens een goede gids voor liefhebbers en verzamelaars.

Wat voor weer, Jan H. Pelleboer 1976

Jan H. Pelleboer was tot zijn 21e jaar boerenzoon op een bedrijf tussen Kampen en Zwolle, waar hij tijdens de oorlogsjaren al actief bezig was met eigen weerwaarnemingen.

In 1940 nam hij contact op met het KNMI in De Bilt. Dit leidde in 1943 tot de oprichting van een ‘termijnstation’  voor waarnemingen van temperatuur, regenval en zonneschijn.

Kort na de bevrijding trad de auteur in dienst van het KNMI en werd na een opleiding assistent van de meteorologische dienst op het vliegveld Eelde geplaatst. Sinds juni 1954 is hij als freelance weerkundige verbonden aan 15 dag- en weekbladen, geeft elke vrijdagmorgen een weekendprognose voor de TROS en is elke morgen, behalve zondags, met een Europees weerbericht.

Wonderen van het natuurgeweld, Gerton van Wageningen 1976

Natuurgeweld – door fotografen van wereldfaam vastgelegd in ruim 200 frappante illustraties in kleur en door Gerton van Wageningen in 180 pagina’s boeiende tekst beschreven en belicht.

 •       Onze stoffelijke wereld is opgebouwd uit vier grondelementen: aarde, water, vuur en lucht.
 •       Als het natuurlijk evenwicht in en tussen die elementen wordt verstoord, ontstaat natuurgeweld, dikwijls met catastrofale gevolgen.
 •       AARDE – San Francisco is eens verwoest door een aardbeving; geleerden voorzien dat zo’n ramp zich in Californië zal herhalen.
 •      WATER – springvloeden treden op als zon, maan en aarde op één lijn staan; watermuren van tientallen meters hoog verplaatsen zich met een snelheid van 700 km per uur.
 •       VUUR – bij bliksem kan een ‘hemelontlading’ vrijkomen van honderd miljoen tot een miljard volt; vurige lava uit de Vesuvius versteende in het jaar 79 de steden Pompeji en Herculaneüm tot musea uit de Romeinse tijd.
 •     LUCHT- stormen, windhozen, cyclonen en tornado’s kunnen in hun ontstaan wel verklaard, in hun geweld slechts zelden bestreden worden.
 •        TAM GEWELD – even onverbiddelijk als het geweld van aarde, water, vuur en lucht, is het ‘tamme geweld’ van verborgen krachten; dergelijke krachten drijven de continenten uiteen met een ‘snelheid’ van 2,5 meter per eeuw; ze zijn ook oorzaak van klimaatwisselingen die zich onmerkbaar voltrekken maar toch ijstijden doen komen en gaan.
Wisselend bewolkt, (oorpronkelijke titel Wechselnd bewölkt), Heinz Wachter 1973

Inhoud:

I      Meteorologie door de eeuwen heen

II     Het weer op de weegschaal

III    Wolken en hemel

IV    Ballons, raketten, satellieten

V     Wat gebeurt er in het weer?

VI    Weervoorspelling en weer naar wens

VII   Het weer en de mens

VIII  Weer en economie

Het kleine weerboek, Alan Watts 1968

Kijk naar de lucht en voorspel zelf het weer.
Goede weerinformatie is van groot belang voor de watersporter. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede weerberichten. Alles wat een watersporter wil weten is te ontvangen over de marifoon, via de korte-, lange- en middengolfradio, op internet en met een mobiele telefoon.
Maar gewoon naar de lucht kijken doen al deze prachtige hulpmiddelen niet. Juist de combinatie van de eigenwaarneming aan boord met meteorologische informatie geeft zekerheid. Naar de hemel kijken en vaststellen dat ‘avondrood water in de sloot’ geeft, is echter niet voldoende. Met behulp van 24 wolkenstudies in Het kleine weerboek kan voor de korte termijn een uitstekende weervoorspelling gemaakt worden. De amateurvoorspeller wordt op systematische wijze begeleid; van de wolken die hij waarneemt, via interpretatie en verklaring van de waarneming naar het meest waarschijnlijke weersverloop. Het enige probleem dat nog overblijft is de snelheid van de weersverloop. En juist dat is goed vast te stellen door de eigen waarneming te toetsen aan het scheepsweerbericht of aan de weerkaarten.

Het weer, Philip D. Thompson en Robert O'Brien 1966

 1. De ingrediënten van het weer
 2. Het mechanisme van de atmosfeer
 3. 's Werelds winden
 4. De hemel verzadigd
 5. Op genade en ongenade
 6. Weten van de atmosfeer
 7. de kunst van voorspellen
 8. Een grootse toekomst
 9. Woordenlijst der wolken
Wat is en wat doet 't KNMI?, J.F. ten Tonkelaar, KNMI 1966

Om een antwoord te kunnen geven op de vele vragen die over het weer en over het K.N.M.I. gesteld worden, en tegemoet te komen aan het verzoek om toezending van foto’s, kaarten en afbeeldingen is dit boekje door één van de medewerkers van het K.N.M.I. , de hoofdmeteoroloog J.F. den Tonkelaar, samengesteld. Tekst en afbeeldingen zijn zoveel mogelijk gescheiden gehouden.
Bij de opzet is er tevens rekening mee gehouden dat het leerkrachten kan dienen als leidraad bij hun lessen over wat het K.N.M.I. is en wat het doet.
Van harte hoop ik dat dit boekje aan zijn doel zal beantwoorden en zal bijdragen tot meer begrip van de grote verscheidenheid van werkzaamheden van ons nationale instituut.

Zakboekje meteorologische codes (vijfde druk), KNMI 1961

De omvang van de aanvullingen en wijzigingen maakte een nieuwe druk van het Zakboekje meteorologische codes noodzakelijk. De Belangrijkste veranderingen betreffen de hoofdstukken III, V, VIII en IX. Er werd bovendien van de gelegenheid gebruik gemaakt van de tekst in de overige hoofstukken op enkele plaatsen te verduidelijken.De bewerking van de 5e druk is wederom van de hand van de heer A.L. Westbroek, hoofdassistent a bij de afdeling Weerdienst en Luchtvaarmeteorologie.Het tijdig gereedkomen van de nieuwe uitgave is mede te danken aan de medewerking van het Staatsdrukkerij- en Uitgeverijbedrijf, dat ook aan deze druk bijzondere aandacht en zorg heeft besteed.               

Regen of Zonneschijn, Chr. A.C. Nell, N.V. Gebr, van Staden - Haarlem- Juli 1946
 
Hoe kan men het weer voorspellen (vierde druk), Chr. A.C. Nell, N.V. Gebrs. van Staden-Haarlem- Mei 1946
 
Weersvoorspellingen uit den stand en de veranderingen van den barometer, Chr. A.C. Nell, N.V. Gebrs. van Staden -Haarlem- April 1946
 
Leerboek der meeorologie (derde druk), Dr. D. vab Gulik 1927

Inhoud:

 • Voorbericht
 • Inleiding
 • Deel I: Opneming en afgifte van warmte
 • Deel II: Temperatuur van aardkost en dampkring
 • Deel III: Het water van den dampkring
 • Deel IV: Drukking en beweging der lucht
 • Deel V: Het weder en de weerdienst
 • Deel VI: Optische en electrische verschijnselen der dampkring

 

 Weer dvd's

Before the flood, National Geographic 2017
In opdracht van National Geographic werkten Oscar-winnaars Leonardo DiCaprio en Fisher Stevens ruim drie jaar aan dit indrukwekkende document, dat een onthutsend beeld schetst van de gevolgen van klimaatverandering. We zien hoe DiCaprio alle uithoeken van de wereld bezoekt, op zoek naar antwoord op de vraag hoe we nog kunnen voorkomen dat de opwarming van de aarde de wereld vernietigt. Hij gaat de dialoog aan met wetenschappers, activisten en wereldleiders als Ban Ki-Moon, Angela Merkel en Barack Obama. Deze film brengt niet alleen de urgentie van het onderwerp prachtig in beeld, maar laat ook zien wat wij als individuen kunnen doen om de catastrofale verstoring van het leven op onze planeet een halt toe te roepen.
An inconvenient sequel truth to power, Al Gore 2017

 

Tien jaar nadat de Academy Award winnende film An Inconvenient Truth klimaatverandering naar de voorgrond bracht van de mainstreamcultuur, blijk An Inconvenient Truth 2 momenteel relevanter dan ooit. Volg voormalig vicepresident Al Gore zijn voortdurende strijd, de wereld over reizend om de volgende generatie klimaatvoorvechters te onderwijzen en te inspireren. Deze boeiende vervolgfilm is ontnuchterend en alarmerend en toont dat, hoeweld de belangen nog nooit zo groot warn, de oplossingen voor de klimaatcrisis nog steeds binnen handbereik liggen.

 

Wild weather with Rachard Hammond, Terra Mater 2014

Al het weer, zelfs de alledaagse verschijnselen, zit vol mysterie en verwondering.
In deze nieuw braanbrekende 3-delige serie van Terra Mater onthult Richard Hammond, bekend van Top Gear, de meest onverwachte, onverklaarbare en onwaarschijnelijke geheimen van deze weerverschijnselen.
We voelen ons allemaal gekwalificeerd om te praten over het weer. Maar ondanks het feit dat het elke dag om ons heen is, zijn veel van haar fenomenen voor ons nog onbekend. Wetenschappers bestuderen het al vele duizenden jaren, maar keer op keer wordt aangetoond dat we veel minder weten over hoe het eigenlijk werkt dan je zou verwachten.
In deze serie duikt Richard Hammond in de bijzondere weersfenomenen die onze aarde rijk is om te ontdekken hoe sommige van de meest onverklaarbare, onverwachte en ongelooflijke verschijnselen in haar werk gaan.
Deel 1: Wind, de onzichtbare kant
Deel 2: Water, de kracht van de transformatie
Deel 3: Temperatuur, de drijvende kracht

De grootste natuurampen. BBC 2014
Gebruikmakend van zeldzame archiefbeelden en indrukwekkende 3D-reconstructies laat deze serie zien wat er gebeurt als de mens geconfronteerd wordt met de ongekende kracht van de natuur. Ze toont een verbijsterend overzicht van de grootste en meest verwoestende natuurrampen uit de geschiedenis. Van vulkaanuitbarstingen tot aardbevingen, van tornado's tot lawines, van bosbranden tot aardverschuivingen.
Dodelijke natuurrampen, zoals de tsunami die op 2e Kerstdag 2005 toesloeg in Zuidoost Azië en waarbij naar schatting 229.866 mensen om het leven kwamen. Hoogst opmerkelijke, zoals de opzienbarende waterhoos die in 1896 de kust van de Amerikaanse staat Massachusetts aandeed. En de meest verwoestende, zoals de krachtigste vulkaaneruptie in de Noordamerikaanse geschiedenis, die van Mount Katmai in Alaska.
Als deze natuurrampen iets bewijzen, dan is het dat wij zonder het te beseffen elke dag zijn overgeleverd aan de genade va de natuur.
De woede der natuur, National Geographic 2012

Aardbevingen, orkanen, tornado's en overstromingen... al duizenden jaren worstelt de mensheid met deze allesvernietigende natuurkrachten en probeert zij deze rampen te overleven. Dankzij de filmmakers van National Geographic bent u getuige van spectaculaire en apocalyptische verwoestingen, schitterend in beeld gebracht. Zie met eigen ogen hoe volledige wijken van San Francisco en Tokio door aardbevingen met de grond gelijk werden gemaakt. Jaag achter dodelijke stormen aan, van de razende tropische cyclonen tot de jaarlijks terugkerende tornado's die het midwesten van de Verenigde Staten onveilig maken. Wees getuige van de onvoorstelbare schade die overstromingen overal ter wereld aanrichten. Ervaar de menselijke kant van het verhaal, van heldendaden en tragedies tot toegewijde wetenschappers die hun uiterste best doen om de woede der natuur beter te begrijpen en uiteindelijk ook te voorspellen.

Extreme weather, natuurgeweld onder de loep, National Geographic 2012

De immense krachten van aardbevingen, tornado’s, orkanen en overstromingen hebben al sinds mensenheugenis grote gevolgen voor alle levende wezens op aarde. National Geographic toont met de vier bijzondere programma’s in deze dvd-box de verwoestende kracht van de natuur in al haar facetten.

EXTREME WEATHER WEATHER Deel 1
Aflevering 1: Nature’s Fury
Aflevering 2: Storm of the Century

WEATHER EXTREME Deel 2
Aflevering 3: Human Voltage - Struck by Lightning
Aflevering 4: Year of the Storm

The Sun, source of all life on Earth, Discovery Channel  2011 

 

Ieder levend wezen op aarde krijgt zijn energie van de zon.
Met een kern hitte van 30 miljoen graden is de zon de krachtbron van ons zonnestelsel. Elke seconde zijn er explosies waarbij de kracht gelijk is aan 1 miljoen atoombommen. De allermooiste beelden van ruimtestations en satellieten geven een onbeschrijfelijke indrukwekkend beeld. Deze beelden in combinatie met spectaculaire computeranimaties en de expertise van wetenschappers geven alle informatie over de zon!

 

Raging Planet, Volcanoes & Lightning, Discovery Channel 2009

 

Sinds miljoenen jaren zijn ze er: vulkanen. Ervaar ’s werelds meest actieve vulkanen en de opmerkelijke verhalen van mensen die de allesvernietigende erupties hebben meegemaakt. Bekijk de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de spectaculaire beelden. Dagelijks treffen ontelbare onweersstormen onze planeet, welke alles op hun pad vernietigen. Desondanks is er nog steeds niet veel bekend over dit indrukwekkende fenomeen. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde cameratechnieken bieden wij u nu een kijkje in dit natuurspektakel.

Raging Planet, Hurricanes & Tornado's, Discovery Channel 2009

 

In deze schitterende documentaire ervaart u de dramatische en vernietigende kracht van de grootste orkanen en tornado’s ter wereld. Het laat de indrukwekkende schoonheid en kracht van de meest fenomenale orkanen zien. Van de Kaapverdische eilanden, waar 80% van de orkanen ontstaan die de V.S teisteren, tot de verwoesting van de meest beruchte orkaan die de mens zich kan herinneren; Katrina.

 

 

Raging Planet, Floods, Avalanches, Blizzards & Seastorms, Discovery Channel  2009

Een angstaanjagende reis naar het hart van de woeste natuur. Voel de kracht van een overstroming, de snelheid van een lawine, de dodelijkheid van een sneeuwstorm en de angst tijdens een zeestorm. Door gebruik van fantastische HD technieken en zeer gewaagde camera opstellingen midden in dit geweld ziet u o.a. bomen breken als luciferhoutjes, bent u getuige van de grootste golf ooit gemeten en leert u wat u moet doen om eensneeuwstorm te overleven.

6 Graden - is er toekomst op een warmere planeet?, National Geograpic 2009, dvdbox Ons klimaat
De aarde warmt op. In het jaar 2100 kan de gemiddelde temperatuur wereldwijd maar liefst met zes graden Celsius zijn gestegen. Dat voorspellen wetenschappers. Maar wat betekent een stijging van zes graden voor de mens? National Geographic brengt, graad voor graad, in beeld wat de consequenties van deze temperatuurstijging voor de toekomst van de mens en onze planeet zijn. We zien de eerste gevolgen: het koraalrif in Australië, de ijsvlaktes in Groenland en het regenwoud in de Amazone veranderen onder invloed van de hogere temperatuur. Wat staat ons nog meer te wachten? En wat kan er gedaan worden om het tij te keren?
Earth Report - de aarde wordt bedreigd, National Geographic 2009, dvdbox Ons klimaat
Verwoestende overstromingen, razende tornado's, dodelijke droogtes: het afgelopen jaar werd onze planeet geteisterd door diverse natuurrampen, die volgens deskundigen het gevolg zijn van een veel groter gevaar, een gevaar dat de grootste bedreiging vormt waar de mensheid ooit mee is geconfronteerd: klimaatverandering.
Earth Report analyseert de oorzaken en legt uit welke gevolgen de klimaatverandering tot nu toe heeft gehad.
Grote vraag : is het proces nog omkeerbaar? Naast klimaatverandering brengen de wetenschappers van Natiol Geographic nog meer in beeld. Wat is de toestand van het dierenrijk? Welke dieren zijn ontdekt en welke dreigen uit te sterven? En de mensheid? Hoe snel groeien we? Welke virusepidemieën bedreigen ons en welke nieuwe technieken worden ontwikkeld om deze gevaren af te wenden? National Geographic's Earth Report geeft een indringend en compleet beeld van de actuele toestand van onze kostbare aarde.
Extreme dagen op de planeet aarde - een graad verschil, National Geographic 2009, dvdbox Ons klimaat
De detectives vinden de oplossing tot mysterieuze zaken vaak door verband te zien in een reeks aanwijzingen. Ook de wetenschappers gaan soms op die manier te werk. Zoals met de volgende aanwijzingen. Hoog boven de Atlantische Oceaan ontstaan enorme stofwolken. Een hele populatie van rendieren sterft op raadselachtige wijze uit. In de oceanen worden diersoorten tot de rand van hun overleving gedreven. Een aandoening aan de luchtwegen, ooit zeldzaam bij kinderen in Trinidad, is nu wijdverspreid. Op het eerste gezicht houden deze verschijnselen geen verband met elkaar, maar wetenschappers geloven nu dat ze een bindende factor hebben gevonden: het veranderende klimaat.
An inconvenient truth, Al Gore 2008

 

Voormalig vice-president Al Gore schetst in de documentaire van het jaar een indringend toekomstbeeld van onze planeet en daarmee ook onze beschaving. Het is een documentaire die je wakker schudt en die iedereen gezien moet hebben. Gore maakt korte metten met alle mythes en misvattingen over de opwarming van de aarde om te benadrukken dat deze wel degelijk een acuut gevaar vormt. Met An Inconvinient Truth dringt Gore erop aan dat wij nu moeten handelen als we het tij willen keren. We kunnen allemaal veranderingen doorvoeren in onze levensstijl en op die manier bijdragen aan een oplossing.

 

The 11th hour, 2007
Het is bijna te laat voor de mensheid: nu kunnen we nog van koers veranderen en ophouden met onze race in de richting van een wereldwijde ecologische ramp. Acteur Leonardo diCaprio produceert en vertelt in deze dringende en baanbrekende film wat we gedaan hebben, waar we naartoe gaan en - het alleberijkste - hoe we kunnen veranderen. Denkers van Michail Gorbatsjov en Stephen Hawking tot William McDonough, expert op het gebied van duurzaam ontwerpen, en vele anderen onthullen de kritieke staat waarin de planeet aarde nu is. Verbijsterende beelden van overstromingen, branden, orkanen, instortende ijskappen en groeiende afvalbergen worden afgewisseld met beelden van een duurzame toekomst en sporen ons aan om actie te ondernemen. Gaan we boeiende nieuwe technologieën gebruiken en ons gedrag veranderen om onze planeet te redden? De crisis doet zich nu voor, maar we beschikken over de oplossingen om deze unieke blauwe planeet te redden voor de generaties na ons.