Weer Nieuws

De oostelijke regio’s van Spanje komen vanaf vanavond langdurige in felle regen- en onweersbuien terecht. De Gota Fria is begonnen.

Het is bijzonder om het Europese satellietbeeld van dit moment te bekijken. Spanje is grotendeels wolkenloos, alleen tussen Barcelona en de Balearen hangt een enkele bui. Die ene bui gaat de komende dagen uitgroeien tot een zeer omvangrijke buiensysteem. Er zullen plekken zijn die ergens in de periode tot en met zaterdag meer dan 300 millimeter water over zich heen krijgen. Oftewel, meer dan 300 liter water per vierkante meter. Het staat dan ook wel vast dat we vanuit Spanje beelden krijgen van ondergelopen straten, huizen en buiten hun oevers getreden rivieren.

Terugkerend fenomeen
In de weerkunde zijn er vele terugkerende systemen. Zoals de moesson in Azië, het orkaanseizoen dat in de loop van de zomer van start gaat, of de Mistral in Frankrijk. Zo ook is de heftige buiigheid die Spanje deze week te wachten staat een zich herhalend weerfenomeen.

Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor de bak aan regen die eraan komt. Ten eerste: de opgewarmde Middellandse Zee. Ten tweede: een bel met koude lucht. Die bel met kou die speelt zich af in de hogere luchtlagen en komt vanuit het noorden afzakken. Op het moment dat de voorzijde van die bel de warme zee tegenkomt, die is aan het oppervlak zo’n 23 tot 25 graden, ontwikkelen zich diverse buien. Doordat er tegelijkertijd rondom de Balearen een lagedrukgebied ontstaat, zullen  de buien met een aanlandige wind de oostkust van Spanje opgedrukt worden. Achter de vlakke kustlijn ligt ook een aantal heuvelachtige/bergachtige regio’s waardoor de lucht nog eens extra in stijging wordt gebracht. Dit heeft weer tot gevolg dat er meer vocht in de wolken condenseert en er meer water uit kan vallen. En klaar is je extreme buiigheid.

Wat valt er waar?
Nadat er vandaag overdag een paar eerste buien vallen in de uiterste noordoosthoek van Spanje, zullen er vanaf vannacht veel meer buien ontstaan. Het lagedrukgebied komt steeds overtuigender tot ontwikkeling en zal in de loop van de komende dagen geleidelijk van het noordoosten van Spanje naar het zuidoosten van Spanje trekken. En dus heel veel regen brengen. Op de dinsdag zit ook het zuiden van Frankrijk volop in de buiigheid. Woensdag is het vooral de regio tussen Benidorm en Tortosa, inclusief de Balearen. Donderdag is de hele zuidoosthoek aan de beurt en vervolgens lijkt vooralsnog de regio Benidorm – Albacete – Murcia uitermate nat te worden.

De huidige ECMWF-berekeningen laten daarna op zaterdag weer een groot deel van de oostkust en het oostelijke binnenland volop in de onweersbuien vertoeven. Vandaar ook dat er daar gebieden zullen zijn die uiteindelijk meer dan 300 milllimeter water krijgen. En let op, het gaat dan om buien. Er kan een bui zijn die 2 uur duurt en al 100 millimeter over een dorp of een wijk uitstort. Die grote hoeveelheden in 1 keer zullen zeker weer chaos veroorzaken.

Jaarlijks terugkerend
Deze pittige buiigheid komt eigenlijk elke nazomer wel voor in Spanje. Je voelt het ook als je aan de oostkust vertoeft. Alles is vocht en warm en het is dan ook helemaal niet verbazend dat er vele buien ontstaan. Alleen waar de buien precies gaan vallen, dat is natuurlijk nog onduidelijk. Ik denk dat veel Spanjaarden deze week wel even extra opletten, bijvoorbeeld waar ze hun auto parkeren. De beelden van door waterstromen meegesleurde auto’s zijn in dit soort situaties veelvuldig te zien. Een extra handicap is het bergachtige landschap. Veel dorpen liggen op een helling en zijn voorzien van smalle weggetjes. Soms kan het water niet anders kan dan door die straten heen snellen

Bron MeteoGroup