Informatie

Weerbeeld Informatie
U kunt hier klikken voor de link  

Het weerbeeld toont een combinatie van het actuele weerbeeld, de temperaturen en een enkele windsnelheid

Temperatuur Informatie
U kunt hier klikken voor de link

 

Op meteorologische stations wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open grasvlakte.
De thermometer of de sensor staat in een wit kastje met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Wind Informatie
U kunt hier klikken voor de link

 

Beaufort baseerde de windkracht op de hoeveelheid zeil die een groot schip kon voeren bij een zwakke bries, storm of orkaan. De winddruk werd uitgedrukt in kilogram per vierkante meter. De schaal geldt dus voor de druk van de wind.

Bewolking Informatie
U kunt hier klikken voor de link

 

Als er geen verschijnselen als mist, neerslag, onweer of storm voorkomen, wordt een schatting gegeven van de hoeveelheid bewolking op het tijdstip van de waarneming. Dit wordt aangegeven door middel van de termen als onbewolkt, licht bewolkt, half bewolkt of zwaar bewolkt.

Vochtigheid Informatie
U kunt hier klikken voor de link

 

De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat, dus hoe vochtig het is. Een waarde van 100 procent wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp. De lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve vochtigheid van 50 procent bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.

Zicht Informatie
U kunt hier klikken voor de link

 

In bovenstaande zichtkaart van Buienradar wordt het zicht weergegeven. Indien het zicht minder is dan 1000 meter spreken we van mist. Bij een zicht van minder dan 200 meter is er sprake van dichte mist. Je ziet geen hand voor ogen door de mist en dat kan levensgevaarlijk zijn, vooral in het verkeer.

Weergegevens worden gebruikt van weerplaza & KNMI.
Hier voor is een reden wij weeramateurs hebben geen eigen weerkaarten.
en niet de software om dit te kunnen maken we zijn erg blij dat wij deze kaarten mogen gebruiken op de website uiteraad wel met de bron van weerplaza.nl en het knmi.nl